Historia

Weightpull härstammar från guldruschens dagar i Nordamerika, Alaska och Kanada där man använde hundar som dragdjur, eftersom hästar dels var dyrare att hålla och dels inte tog sig fram lika bra – om alls –  i terrängen. Draghundarna var alltså värdefulla nyttodjur, men som alltid var männen tvungna att skrävla om vem som hade de starkaste hundarna. Och det kunde förståss endast avgöras genom att man tävlade i saken. Det här, som på den här tiden kallades freighting, kan man även läsa om i Jack Londons böcker – en man som var med på den tiden det begav sig, kanske mest känd för boken ”Skriet från vildmarken” men han har skrivit många fler om livet under denna tid.

Bilden tillhör Anchorage Museum of History & Art

Under 1970-talet etablerades weightpull som hundsport i USA, och 2002 bildades den första svenska weightpullklubben, SWBA (Swedish Working Bulldog Association).

Svenska WeightpullKlubben bildades den 25e april 2017, efter att SWBA avvecklats och Sverige stod utan en förening som var förbunden med European Weightpull League (EWPL).

SWK är en intresseorganisation som verkar för att sprida information om och främja intresset för hundsporten weightpull, både som tränings- och tävlingsform, i hela vårt avlånga land.
Vi tycker (förståss!) att weightpull är en fantastisk sport och vill därför göra den tillgänglig för så många som möjligt. Detta försöker vi göra bl.a genom denna hemsida, vår facebooksida samt facebookgruppen.

På flera platser i landet finns också lokala föreningar och träningsgrupper där alla är välkomna att delta, titta under ”Din närmaste träningsgrupp” om du är intresserad av att hänga med på någon träning!

Nu väntar ett gediget arbete med att utveckla och stärka inte bara föreningen, utan även fortsätta förankra sporten som sådan – och du kan bli en del av det om du vill!
Bli medlem.
Ännu hellre – bli en aktiv medlem!

Varmt välkommen till Svenska WeightpullKlubben!

%d bloggare gillar detta: