Vad är DragWeight?
Förenklat kan man säga att DragWeight (härefter dw) är träningsformen för tävlingsformen WeightPull (härefter wp). De flesta som tränar och tävlar i wp, använder sig av dw som grundträningsform.
Dock är det nog ännu fler som använder dw bara som extra aktivering och en form av fysträning för sina hundar, och det är en träningsform som passar alla! Stor som liten, ung som gammal – alla kan träna efter egna förutsättningar.
Dw går ut på att hunden drar en vikt efter sig i ett långsamt tempo, skritt eller långsam trav. Oftast använder man sig av kedjor som vikt, då blir det ganska lätt att reglera vikten både uppåt och nedåt.
Dw innebär att hunden drar en något lättare vikt under en längre tid eller sträcka (i jämförelse med weightpull där hunden drar tungt under några meter). Det långsamma, kontrollerade tempot innebär att hunden måste fokusera mer på varje steg den tar, skaderisken minskar och effekten av träningen blir högre.
Man kan välja själv hur man vill lägga upp sin träning: tränar man uthållighet använder man något lägre vikt och går en längre sträcka, och tränar man styrka kan man använda högre vikter, samt öka och minska på vikten under sträckan, men man går en kortare sträcka.
För att komma igång behöver man en så kallad wp-sele. Den är speciellt framtagen för att dra vikter med låg tyngdpunkt, och den ska vara måttsydd efter hundens egna mått.
Fel typ av sele eller en dåligt sittande sele är inte bara obekväm för hunden, utan kan även orsaka ömhet, skavsår, snedbelastningar och muskelskador. Alltså: selen är mycket viktig!
En rejäl och tålig lina att fästa mellan selen och kedjorna – och så själva kedjorna förståss. Kedjor kan man hitta på Biltema, Rusta, Jula, eller kanske lite billigare hos närmaste bonde eller på skroten. Se till att få den klippt efter vikt och välj t ex 1, 2, 4 och 6 kilo (beroende på vad din egen hund väger).
Hur mycket vikt man ska börja med är mycket svårt att svara på. Man brukar ha som riktmärke att börja med ca 10% av hundens vikt, men det beror så mycket på hur gammal hunden är, och hur vältränad den är sedan innan, hur ledstatusen ser ut och så vidare.
Vi rekommenderar alla intresserade nybörjare att vända sig till närmaste lokalförening eller träningsgrupp för att få hjälp att komma igång på ett bra och sunt sätt, och att lägga upp en träningsplan utefter de egna önskemålen.
Man behöver inte vara inställd på att tävla i wp för att vara välkommen, föreningarna och grupperna är till även för de som vill använda dw som en träningsform och aktivering för hunden.
Ledstatus kom nyss på tal och det kanske kräver en liten förklaring. ”Känd ledstatus” betyder att hunden är röntgad i höfter och armbågar, och (om hundens RAS förespråkar det) eventuellt i knän eller rygg.
Hunden behöver inte vara friröntgad (röntgad utan anmärkningar, där allt ser ut precis som det ska), men det är mycket bra att känna till om hunden t ex har en ojämn höft, eller belastade armbågar, då man kan lägga upp träningen med hänsyn till just detta, kanske i samråd med fysioterapeut, kanske får man lägga in någon form av kompensationsträning osv – men de kan fortfarande träna både dw och wp och i många fall är det faktiskt endast av godo att hålla en hund med lite sämre leder i utmärkt fysisk kondition och välmusklade!
Vi rekommenderar alla som vill vara fysiskt aktiva med sina hundar, att röntga dem innan man sätter igång på någon avancerad nivå.
När man börjar, börjar man med låg vikt och kort sträcka (välj om du vill räkna kilometer eller tid). Låt säga att du valt tid och startar med 15 minuter. När hunden obehindrat drar startvikten under starttiden flera gånger i rad, kan du lägga på tio minuter. Fortfarande med samma vikt.
Nu får du fundera lite över vad du ska ha som maxtid, sedan får du lägga till ca 20 minuter före och 20 minuter efter, för uppvärmning och nedvarvning (som är mycket viktiga och aldrig ska slarvas med).
För att få kontinuitet i träningen och därmed kunna utvecklas, bör den sammanlagda tiden utan större problem få plats i ditt vardagsschema.
Om du till exempel känner att du vill ha 40 minuter som maxtid, så blir det alltså nästan en och en halv timmas träningspass.
Sätter man upp sådana mål och det sedan visar sig bli svårt att få in det i vardagen, så är det mycket lätt hänt att träningen bara rinner ut i sanden. Då är det bättre att sätta en kortare maxtid från början, få kortare träningspass – men pass som blir av.
Tid eller sträcka du satsar på beror ju också lite grann på om du är ute efter styrka eller uthållighet.
Även här kan du få hjälp och bra tips om du kontaktar närmaste förening eller träningsgrupp.
Text av: Jeanette Åman