Vanliga frågor & svar

Här följer de vanligaste frågorna om weightpull – och svar.
Får du inte svar på Din fundering här? Lämna gärna en kommentar eller maila oss, så får du det!

# Är alla hundar välkomna att träna dragweight och weightpull?
Absolut. Alla raser och blandraser är välkomna att både träna och tävla, och blandraser tävlar på samma villkor och om samma priser som de renrasiga hundarna.

# Kan alla hundar träna och tävla i dragweight och weightpull?
Dragweight (dw) är en sport som passar alla hundar: unga som gamla, stora som små, långhåriga, lurviga, korthåriga och nakna. Eftersom tempot är långsamt och kontrollerat kan det även vara en utmärkt träningsform för hundar med t ex höftledsfel, då dessa hundar verkligen gagnas av en stark muskulatur runt den dåliga leden (dock bör träning i dessa fall ske i samråd med en kunnig utövare, och det är aldrig fel med regelbunden kontakt med en fysioterapeut).
Weightpull (wp) är i huvudsak tävlingsformen av dragweight, kan man säga. För att bli en duktig wp-hund krävs inte bara starka muskler utan ett mycket gott självförtroende, tillit till sin förare – och naturligtvis ska hunden tycka att sporten är det roligaste som finns. Det finns många hundar som gladeligen tränar dw på hemmaplan men inte alls trivs lika bra på tävling – men det är ungefär den enda begränsningen som finns. Det, och det faktum att man kanske inte bör låta hunden dra sådana vikter som förekommer på tävling med en hund med en sämre led och/eller pålagringar. Att hunden vill och ser glad ut, betyder inte att det är lämpligt..
Men träna, det mår dessa hundar fortfarande utmärkt av!

# Hur gammal måste hunden vara för att börja träna dw och wp?
Hunden bör vara fullt utvecklad och färdigvuxen innan man börjar träna ”på allvar”. Vi rekommenderar också att man röntgar åtminstone höfter och armbågar innan man sätter igång, så att man känner till hundens ledstatus.
Däremot kan man börja med att introducera sporten redan för en ganska ung hund: vänja den vid sele, vänja den vid skrammel bakom selen, och att vara noga med miljöträning skadar inte heller. Det förekommer även viss lydnad och den kan man med fördel träna in tidigt – så länge man lägger allt på en lekfull och kravlös nivå.
Inte heller bör någon vikt användas bakom en ung hund, den har fullt upp med sin egen kropp och det räcker utmärkt.

# Vad krävs det för utrustning och var hittar man den?
I den här sporten ska hunden ha en måttanpassad wp sele.
En wp sele är anpassad för marknära drag (till skillnad från t ex en nome sele, som är anpassad för en högre fästpunkt). Eftersom vi snart kommer upp i en del vikt som hunden ska dra, är det viktigt att selen är korrekt skapt och dessutom sitter korrekt på den aktuella hunden: tar hunden i i en felaktig sele kan det leda till felaktig belastning, ömhet, stelhet och ibland även inflammationer i muskulaturen.

Vidare behövs en stark lina som fästs mellan selen och vikterna hunden ska dra. Beroende på hur stor hunden är bör linan vara åtminstone 1 meter. Om selen sitter bra på hunden men den slår hasorna i bommen, så kan det faktiskt bero på att linan är för kort – prova att länga den en bit och se om det blir någon skillnad!

Och till sist behövs det vikter. De allra flesta använder kedjor för att det är smidigt – de tar inte så mycket plats när de ska fraktas, och går att dra på varierande underlag. De är lätta att väga och kan delas till önskade vikter.
Du kan köpa kedjor på t ex Biltema, men jag vill tipsa om att först kolla om det inte finns några andra alternativ: bilskrot, återvinningsstation, verkstad, lantbruk… Det är många som skulle kunna ha så ta reda på vad du har för alternativ omkring dig och fråga dem först, så kan du spara några slantar där.

# Vilken vikt ska man starta med och hur snabbt kan man öka den?
Startvikt är en jättesvår fråga att svara på, det beror bland annat på hundens grundkondition, ledstatus och självförtroende. En riktlinje kan vara att starta på nånstans mellan 10-15% av hundens egna vikt, och att låta hunden dra på ett icke stumt underlag ca 15-20 minuter.
Öka tiden till önskad maxsträcka och gå den några gånger, innan du börjar öka vikten. Och när du ökar vikten kan du korta ner sträckan, för att sedan börja utöka den igen.
Hur man lägger upp bra och effektiv träning är något man kan behöva hjälp med så jag föreslår att man tar kontakt med någon lokalklubb eller kontaktperson för sporten som inte håller till alltför långt från en själv, så får man bäst chans att komma igång på ett bra sätt.

Tänk på – dragweight och weightpull är så mycket mer än att bygga stora muskler på kort tid!

Text av: Jeanette Åman

%d bloggare gillar detta: