Den viktiga selen

Jag frågade SWKs medlem Linda Karlsson, om hon inte kunde tänka sig att skriva lite om hur viktigt det är med en välsittande sele, hur man ska tänka och så – och hon tog uppgiften på allra största allvar! Här följer en både innehållsrik och lättfattlig förklaring om selars utformning och passform, och varför det är så viktigt att använda en för ändamålet korrekt utrustning!

Många diskuterar tillverkare hit och tillverkare dit. Många diskuterar hur viktig passformen är och hur avgörande selarna är för hunden vilket är oerhört bra.
Men hur ska en sele egentligen sitta? Ja där är vi alla inte heller helt eniga men jag tänkte dela med mig av mina tankar, funderingar och hur jag tycker en bra sele ska sitta, samt hur jag gör för att se om en sele faktiskt sitter bra!

Till att börja med är vi alla eniga om att hunden inte ska ta skada av sin sele; det är helt klart den viktigaste aspekten. En dåligt sittande sele kan skada oerhört mycket på olika sätt när man kommer upp och drar tyngre vikter, viktigt att påpeka här är, att med tyngre vikter menar jag när det är så pass tungt att selen är helt sträckt och/eller faktiskt ligger i belastning. 1 kilo kätting gör enligt mig ingen påverkan på en sele som sitter på en större hund tex. Amstaff. Därför brukar jag rekommendera nya utövare att köpa begagnade selar med relativt lika mått som den egna hunden, alternativt låna från någon klubb, innan de vet om hunden ens gillar det.
Samma gäller när man introducerar valpar, det gör inget om selen är lite för stor någonstans eftersom det ändå inte ligger någon hög belastning i selen så att det påverkar rörelsemönstret och belastningspunkterna.

Börjar man nu dra tyngre vikter så är selens passform A och O. Därför är det viktigt att mäta ordentligt efter den mall som tillverkaren man valt anvisar till. Man bör därför inte använda en mall från en tillverkare och beställa hos någon annan, då alla tillverkare har sina egna sätt att räkna och sy men slutresultatet är detsamma. Det finns olika modeller på selar.

Börjar man dra tyngre vikter och har en sele som är till exempel för stor i halsen så hamnar selen för långt bak, låser skulderbladen och försvårar rörelsemönstret för hunden. Denna typ av hämmande felbelastning kan på sikt leda till skador över rygg och skulderblad, kanske till och med låsningar i framben och bog om man fortsätter använda en för stor sele och detta vill vi naturligtvis undvika.
Är den för stor under bröstkorgen hamnar den bakom hela bröstkorgen, viktfördelningen blir helt fel och kan även orsaka smärtor hos hunden.

Är selen för stor hamnar den för långt bak och låser skulderbladen,
vilket hämmar hundens rörelsemönster.

Har du en sele som är för liten i halsen och man drar tyngre vikter kan hunden i värsta fall strypa sig själv då selen hamnar ovanför bröstbenet och försvårar andningen.
Är selen för liten undertill, alltså på bröstkorgens djup, kan selen hamna precis i armhålorna och skava oerhört mycket även fast selen är fodrad, och dessutom kan viktfördelningen bli fel.

Är selen för liten kan halsdelen hamna ovanför bröstbenet och trycket ligger då istället på hundens hals – och luftstrupe.

Jag personligen vill att en sele ska sitta tight i fronten för att minimera skaderisken vid vagnsdrag och tyngre drag med kätting. Har man en sele som är stor rent generellt i fronten och hunden sedan kastar sig (liknande slingshots) framför vagnen är skaderisken väldigt hög när det väl tar stopp. Jag brukar dra en parallell med rallyförare som sitter fastspända med 5 punktsbälte slimmat mot kroppen (för att minimera skador vid en krock). Sitter bältet löst eller inte tight mot kroppen är skaderisken hög.
Samma princip gäller wp-selar, enligt mig.

En välsittande sele ger hunden maximal rörelsefrihet
och minimerar risken för skavsår, snedbelastningar och andra obehag.
Bäst ser man om selen sitter bra, när den är i dragläge.
Staffordshire bullterriern Fisen visar en ytterst välsittande sele.
Ägare Tobbe Christiansen, Foto Christopher Eliason

Vissa nya inom sporten upplever att nya selar är svåra att få på och tror därmed att de är för små. Jag brukar säga att de kan upplevas som ett korvskinn. Absolut bästa sätt att se om en sele sitter bra, är att kolla hur selen ligger i drag.
Jag brukar rekommendera att sätta fast hunden i tex. en soffa eller liknande, locka med lite godis och faktiskt känna om selen sitter på de rätta punkterna i drag. Hur selen sitter helt utan vikter är egentligen oväsentligt om det inte är väldigt tydligt att den är för stor eller för liten.

En bra sittande sele handlar även om vilken bredd banden har på selen, främst i fronten. Är banden för smala för en hund kan de orsaka smärta vid tyngre drag, även om den rent generellt sitter som den ska. Är banden för breda så kan det bli för trångt i halsen, skava i halsen samt så hämmar det bogrörelserna för hunden.
När det kommer till bredd på band till just er hund, lita på tillverkaren.
Så när jag tittar på om en sele sitter bra så ska mittpunkten framtill på selen sitta mitt på bröstbenet, inte ovanför eller nedanför. Skulderbladen och bogen ska ha total rörelsefrihet. Banden ska alltså inte sitta på varken bog eller skulderblad.

Här kommer även en liten film där jag visar hur man kan titta för att se om selen sitter bra.

Med detta sagt är det oerhört viktigt att ha en måttanpassad sele till just din hund om du tränar DW regelbundet eller satsar på att tävla inom WP. Man får även vara beredd på att man kan behöva beställa ny sele i framtiden då hunden kan ha förändrat sig i kroppen efter all träning eller kanske efter sjukdom.

Jag skulle även vilja förtydliga en annan sak att tänka på i val av tillverkare; det är som jag nämnt tidigare så, att alla tillverkare syr lite olika. En modell på en sele kan passa en ras bättre än en annan ras. Därför ska man välja sin tillverkare med omsorg, hör tillexempel med andra som har liknande eller samma ras som er och gör sedan erat val därefter.

//Linda Karlsson

Fråga eller åsikt? Dela den gärna här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: