A friendly reminder..

Dragweight och weightpull är fantastiska sporter! Det långsamma och kontrollerade tempot i kombination med noggrann uppvärmning och nedvarvning, samt den långsamma ökningen av vikten gör detta till en sport som passar alla: renras som blandras, stor som liten, ung som gammal! Oavsett du tränar med sikte på de stora tävlingarna, eller tränar för att bygga muskler hos en hund med ledproblem – den här träningsformen fungerar för båda och alla där emellan. Vill man satsa på sporten kräver det kontakt och samarbete mellan hund och förare, samt fokus och en vilja av stål, hos hunden.
Dessa sporter handlar inte bara om att hänga en vikt bakom hunden och sätta igång, nejnej, långt därifrån..

Men det där vet ju redan vi som sysslar med sporten, eller hur? Hur otroligt roligt, spännande och utmanande det är, hur bra hunden mår – många är de som hittat ett sunt sätt att dränera en outtröttlig hund på energi på, genom denna sport. Många är det som fått uppleva den fördjupade kontakten och relationen med sin hund, som fått nya vänner för livet, och som fått uppleva kamratskapen och hjälpsamheten där mer kunniga mer än gärna delar med sig av allt de vet till de nya nom sporten.
Det är fantastiskt!

Men de flesta som varit med ett tag vet också, att utomstående som inte vet så mycket om sporten, kan reagera negativt och kritiskt. Många har uppfattningen att hundarna drar tyngre än de klarar och kanske även tvingas till det. Och att sporten kan vara rent farlig eller skadlig för hundarna. Och om vi vill vara rädda om sporten, måste vi tänka på hur vi dels framställer oss själva, hur vi representerar sporten, och respektera att okunskap föder misstro och motvilja och det är allas vårat ansvar att bemöta detta på ett snyggt sätt.

Oavsett ni tränar weightpull i en grupp, eller tränar dragweight för er själva: se till att göra det snyggt och prydligt. Träna inte i fel utrustning, uppmuntra och stötta din hund på det sätt som är brukligt, träna gärna där det rör sig andra människor som ser er. Försök bemöta höjda (eller rynkade) ögonbryn med ett glatt leende, var beredd att stanna mitt i träningspasset för att svara på frågor, försök överse med provokationer och leta efter en frågeställning ni kan bemöta.
(De dagar man känner att man helt enkelt inte orkar eller har tid kan man alltid välja att lägga träningen på någon lugnare plats, istället för att riskera att brista i humöret)

Fysiska hundsporter kommer alltid att betraktas kritiskt och kanske direkt negativt av många som inte är fullt insatta i den. Några kommer att vilja att den förbjuds. Weightpull är inte en sport som står under ”Brukshundsklubbens beskydd” utan här måste varje utövare tänka på att de är representanter för sporten. Och att det är upp till oss och bara oss, vad sporten får för bemötande, idag och i framtiden.

Många utövare har under många år arbetat hårt för att visa fram sporten på ett positivt sätt och det har haft effekt. Det är fantastiskt!
Och jag hoppas att vi alla kan fortsätta det arbetet, envar på sitt eget sätt, och alltid med sportens framtid för ögonen.

Tack för ordet och ha en fortsatt fantastisk sommar!
Pull on, friends!

Fråga eller åsikt? Dela den gärna här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: